zondag 6 januari 2013

Mens en natuur: Tim Jackson


Tim Jackson – Welvaart zonder groei 

Tim Jackson begint zijn lezing met het woord hoop. Alle mensen op de planeet hebben gedeelde en blijvende hoop voor de welvaart. Iedereen heeft hoop en verwachtingen in verband met onze hedendaagse economie. Maar toch hangt hier iets ironisch aan vast. We zien welvaart enkel en in termen van geld en de economische groei. Tim Jackson zegt dat we een groot gevaar lopen die onze hoop zal verzwakken, dit door het uitputten van onze energiebronnen, regenwouden om te kappen en olie in de zee te gooien. 

Tim Jakson 
Het enige dat heeft gewerkt om de CO2 uitstoot te verlagen is de crisis. Volgens Tim Jackson kunnen we niet met en niet zonder leven. We staan voor een keuze: ‘’Crash the system of crash the planet.’’. Uiteraard hebben we geen keuze. De mens is een slimme soort, althans soms toch. We doen efficiënte uitvindingen die de samenleving vooruit helpen, maar soms worden deze op verkeerde manieren gebruikt. Tim Jackson stelt zich de vraag of het hedendaags economisch systeem in staat zou zijn om de uitstoot van CO2 tot 130 keer te verminderen. Volgens hem wel, maar dan zou ons systeem zich wat moeten aanpassen. 


Het huidig economisch systeem gaat als volgt:

Producenten (bedrijven) zorgen voor goederen en diensten die de mensen kunnen kopen, maar evenwel voor een inkomen. De consumenten (gezinnen) zorgen voor uitgaven en investering. Dit zou op zich perfect kunnen functioneren, maar net in die investering is er iets ‘fout’ gelopen.

Mensen willen altijd maar nieuwe dingen, nieuwe materialen. Materiaal is als een soort taal, het is een manier om je status aan andere mensen te tonen. Het is een soort angst, we willen erbij horen, meegaan met de groep, we willen een bepaald aanzien. ‘’Mensen geven geld uit dat ze niet hebben, aan dingen die we niet nodig hebben, om indrukken te creëren die niet blijven op mensen waar we niet om geven.’’

Maar net om al deze goederen te kunnen produceren worden er onophoudelijk grondstoffen uitgeput. Maar Tim Jackson zegt dat we ook op een anderen manier kunnen investeren. Een voorbeeld is de zoekmachine ‘Eucosia’. Deze werkt net hetzelfde als google, maar alleen gaan 80% van de verworden inkomsten naar een beschermingsproject in het Amazonegebied. Tim Jackson pleit ervoor dat mensen blijven investeren. En als hij het over investeren heeft gaat het niet om goederen, het gaat om aanpassingen, beschermen en onderhouden van de ecologische activa, CO2 lage uitvindingen …



We moeten groeien naar een samenleving die een doel heeft en minder materialistisch is ingesteld. Er moet veel meer aandacht gaan naar het milieu en dit moet van iedereen komen. Tim Jackson zegt dat hierin ook de overheid een grote rol speelt, ook in het krantenartikel met Peter Tom Jones en Vicky Demeyere staat dit vermeld. Eens de overheid grote maatregelen zal treffen hieromtrent, zal de bevolking volgen. Maar je kan zelf ook denken aan het klimaat: spaarlampen gebruiken, zo min mogelijk aluminiumfolie … Alle beetjes helpen.

Tim Jackson, maar ook Peter Tom Jones en Vicky Demeyere streven naar een economie met een doel: een duurzame, realistische levensstijl met een visie op wat het betekent om mens te zijn. 
De argumenten waarmee Tim Jackson zijn pleidooi beargumenteert vind ik zeer zinvol. We putten onophoudelijk energiebronnen uit om zo mee te kunnen doen aan de consumptiemaatschappij. De mens koopt steeds nieuwe materialen om er te kunnen bij horen.

Ik vind dat hij er recht op zit. Iedereen volgt gewoon het stereotiep van de maatschappij. De maatschappij doet er alles aan om mensen te doen kopen en dit vind ik niet goed. Bij het produceren van al deze materialen wordt te weinig gedacht aan het milieu. Mooie stukken natuur worden omgekapt om er industriegebieden te kunnen opzetten. Maar dit niet alleen, de CO2 uitstoot is ook erg schadelijk voor het milieu.

De theorie van Tim Jackson vind ik heel goed uiteengezet, maar ze moet ondersteund worden en iedereen moet zijn steentje bijdragen. Mocht iedereen gaan leven zoals Tim Jackson voorstelt zou de planeet veel beter zijn, maar er moeten maatregelen getroffen worden en iedereen moet erachter staan, anders zal het niet werken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten