zondag 6 januari 2013

Mens en natuur: natuur in de wereldreligies


Natuur in de wereldreligies

Boeddhisten
De aarde is een levend wezen met zorgzame eigenschappen. Ze geeft ons een plek en ze is nodig om van te leven. Als men wil dat Moeder Aarde gezond is, moeten we goed samenwerken. Als we dit niet doen wordt de planeet ziek. Sommige boeddhisten zeggen dat Moeder aarde op dit moment ziek is.

Ook zien boeddhisten zichzelf als onderdeel van de natuur, net als dieren en planten. Mensen moeten zich bewust zijn van hun afhankelijkheid van de lucht, zon, aarde en regen. We moeten in zicht hebben tussen de relaties.

De visie van de boeddhisten doet me denken aan de film Avatar.

Christenen
De natuur is belangrijk in het christendom, het is een onderdeel van de schepping van God. Volgens de bijbel heeft de mens de verantwoordelijkheid over de natuur en de dieren. Maar de mens mag dit alles niet schaden, want God is de eigenaar van de natuur.

Veel christenen zien in de natuur het bewijs voor het bestaan van God. Ze geloven niet dat dit alles is ontstaan vanuit een oerknal, er moet een schepper aan te pas zijn gekomen.

Hindoeïsten
Hindoes geloven in het goddelijke van alle levende wezens en hebben daarom een enorm groot respect voor de natuur. Sommigen geloven dat de natuur een ziel kan hebben, vooral oude bomen, bergen, grotten en bronnen zijn geliefde woonplaatsen van de geesten.

Ze geloven ook dat je andere wezens geen pijn mag doen, zelfs niet om aan voedsel te komen. Ze eten dus geen vlees. Het uitgekozen dier als respect voor de natuur is de koe. Voor de hindoes zijn dit heilige dieren.
Ook geloven de hindoes in de Ahinsaleer. Dit is de leer van de geweldloosheid, met andere woorden: hindoes mogen geen geweld gebruiken. Dit draagt bij tot het respect voor de dieren, de planten, de natuur en het milieu. 



Moslims
Tema is een organisatie met 250.00 leden. De oprichter ervan gaat door het leven als Vader Aarde. Veel moslims hebben niet veel met de natuur. Maar Vader Aarde wil de moslims overtuigen van het belang van de natuur: ‘’Er zijn talloze soera’s in de Koran die getuigen van het belang van andere levende wezens.’’ Een soera beschrijft dat alle planten en bomen de eer van Allah zingen. Een goede moslim gedraagt zich dus ook verantwoordelijk in zijn omgeving


Joden
De god van de joden, Jahweh, geeft de natuur aan de mens gegeven dus men moet er goed mee omgaan. De natuur staat toe dat de mens producten van hem gebruikt: eten, hout … Maar wie de natuur kapot maakt, maakt God kapot.

Voor joden is de natuur niet alleen positief. God kan de natuur ook gebruiken om mensen te straffen. Toen de joden helemaal in het begin slaven van Egyptenaren waren, zond God 10 plagen op de Egyptenaren af.
Sommige joden zien de milieuvervuiling ook als een straf van God.

Besluit
In elke godsdienst keert het belang van de natuur duidelijk terug. Misschien iets minder in de islam. Over het algemeen vinden alle godsdiensten dat er zorg gedragen moet worden voor onze natuur, voor onze aarde. Ikzelf geloof eerder in de oerknal dan in de schepping van God, maar toch vind ik dat zorg dragen voor onze natuur een must is. De aarde is tenslotte ons huis, ze geeft ons alles wat we nodig hebben en zonder haar zouden we nergens staan, er zou zelfs geen mensheid zijn. Denk daar maar eens over na.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten