zaterdag 5 januari 2013

Mens en medemens: respect


Welke waarde wil je aan kleuters/leerlingen echt doorgeven?

Ik vind de waarde respect een van de belangrijkste waarden die er zijn en daarom wil ik deze dan ook echt doorgeven. Volgens mij omvat deze waarden zo veel verschillende aspecten. Het gaat gepaard met vriendschap, eerbied, vertrouwen, aanzien, liefde, betrouwbaarheid, genegenheid, loyaliteit, meelevendheid, eerlijkheid, zorgzaamheid … Respect geven is respect krijgen. Het is erg belangrijk dat kleuters respect als een basiswaarde zien. Elk mens verdient het om gerespecteerd te worden; de medekleuter, de kleuterleidster, het personeel, de directie, de ouders … Maar niet enkel personen, maar materiaal. Het is als ouder of opvoeder, maar ook als leidster jouw taak om dit de kinderen bij te brengen. Je bent een voorbeeld voor hen en ze gaan je imiteren.

Ook is respect een essentiƫle waarde om een goede band te kunnen opbouwen in een relatie. Het schept vertrouwen en mensen zullen ook moeite doen voor elkaar eens je hen respect geeft. Hetzelfde geld voor kleuters; als je als leidster respect hebt voor hen zal het volgens mij ook gemakkelijker zijn om ze mee te krijgen in wat je doet. Ze zullen jou ook respecteren en je met liefde behandelen. Maar ook naar de mede-kleuters toe, met respect in hun bezit zullen ze een goede band opbouwen met andere kinderen, ze kunnen als het ware groeien in hun sociaal zijn.

Ook omvat de waarde respect waardering. Als je je gewaardeerd voelt, voel je je beter in je vel. Je zult socialer zijn naar andere mensen toe. In onze samenleving is het belangrijk dat mensen rekening houden met elkaar. Als je enkel aan jezelf denkt, gaan we er niet op vooruit. Als we samenwerken en respect opbrengen voor elkaar, gaat alles ineens zo veel vlotter.

Als deze waarde ontbreekt ontstaan er discussies, conflicten, ruzies en zelfs erger; oorlog. Denk maar aan Hitler, hij bracht geen respect op voor anderen en dacht enkel aan zichzelf, aan zijn volk. Het Arische ras, wat in ogen perfect was. Er werd geen rekening gehouden met anderen, hoe zij waren of hoe ze dachten. Ik denk hierbij niet enkel aan joden, maar ook aan homoseksuelen, communisten en zigeuners. Mensen die ook maar iets anders dachten dan hem waren niets waard en werden gewoon afgeslacht als dieren. Wat vreselijk is.

Een ander voorbeeld, wanneer de waarde respect wel aanwezig is zie je situaties waarin mensen elkaar helpen in nood. Een voorbeeld hiervan is de tsunami in 2004 waarbij zo’n 230.000 doden vielen. Hierbij schoten verscheidene landen het getroffen gebied te hulp. De mensen tonen medeleven en solidariteit en dit is een vorm van respect.











Ik heb ook nog een filmpje gevonden dat aantoont dat er nog mensen zijn die veel respect hebben en dit dan ook echt tonen. Het is een heel mooi voorbeeld dat de verbondenheid tussen mens en medemens symboliseert: http://www.youtube.com/watch?v=YKeYWC-Pec4

Nog een ander filmpje symboliseert dan weer hoe onze samenleving echt zou moeten zijn: http://www.youtube.com/watch?v=u8tzswROt70 

2 opmerkingen:

  1. Ik zelf vind ook de waarde 'resepct' heel belangrijk. In de filmpjes zie je duidelijk dat er vele mensen zijn die geen respect hebben en andere dan weer wel. Als iedereen respect voor de anderen zou hebben zou het een veel betere wereld zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Respect is inderdaad een kwestie van geven en krijgen. Het is dus niet gemakkelijk om respect op te brengen voor iemand die geen respect toont voor jou. In dat geval is het misschien best om je daarover te zetten en deze persoon toch tot op een bepaalde hoogte te waarderen. Anders wordt het een situatie van oog om oog, tand om tand

    BeantwoordenVerwijderen