zondag 6 januari 2013

Mens en lijden: Oscar et la dame Rose


Mijn mening over de film Oscar et la dame Rose

Ik vind het een prachtige film. Oscar is een jongentje met leukemie en hij weet dat hij zal sterven. Toch blijft hij optimistisch en sterk in zijn schoenen staan, ondanks dat zijn ouders hem niet veel bezoeken door angst. Hij ontmoet Mamie Rose, een vrouw die gedurende de film regelmatig bij hem op bezoek komt en waar hij uiteindelijk een erg goeie band mee schept. Zij vertelt hem over een oude mythe. Volgens die mythe wordt Oscar elke dag 10 jaar ouder. Dit als bedoeling dat hij in zijn laatste twaalf dagen nog alle stadia van het leven kan meemaken. 


Mamie Rose brengt Oscar in contact met God op een erg bijzondere manier; door het schrijven van brieven. God is Oscars steun en toeverlaat, hij begrijpt Oscar. Het laatste wat Oscar schreef was: ‘’Seul Dieu a le droit de me réveiller.” Ik vind dit een prachtig maar tegelijkertijd een aangrijpend zinnetje, het duidt erop dat Oscar zijn volledige leven in de handen van God legt, dat hij erop kan vertrouwen.
Ik heb ooit het boek ‘Oscar et la dame Rose’ gelezen. Er zijn verschillen met de film maar beiden zijn evenveel de moeite waard om te lezen/te bekijken. 

Dit is een schilderij van Oscar. Het schilderij beschrijft Oscar in het begin van het verhaal en op het einde van het verhaal. Zijn linkerhelft ziet er nog vrij gezond uit, maar langst de rechterhelft zie je dat hij moe is en het kleur in zijn ogen neemt weg. Ook zie je dat zijn hart blauw is, dit verwijst naar Peggy Bleu, het meisje waar hij verliefd op is. Ook zie je bij zijn hart twee personen. Deze zijn kleiner geschilderd, maar staan toch dicht bij zijn hart. Dit als reden dat de ouders van Oscar in het begin bang waren om hem te bezoeken, ze zagen er van af, maar op het einde van het verhaal hebben ze hun angst overwonnen en Oscar bijgestaan. Je ziet Oscar liggen op zijn bed, dus uit de ogen van God. Ook zijn de wolken boven Oscar een teken van God. Zijn hersenen zijn roze, dit is normaal, maar het heeft een tweede betekenis. Ze worden gelinkt aan mamie Rose, die hem bijstaat in zijn harde tijden, mamie Rose zit in zijn hoofd. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten